For mange er det ikke et chok, når modebranchen bliver forbundet til ordet tøjspild. For det går hånd i hånd. Derfor vil vi, i denne artikel, give dig mere info om, hvordan modebranchen og tøjspild hænger sammen.

Hvor hænger modebranchen og tøjspild sammen?

Når man snakker om tøjspild, så hænger det sammen med den mængde af tøj, der hvert år bliver smidt ud af producenterne, der ikke har fået det solgt. I den forbindelse er tøjspildet alle de ressourcer, der er blevet benyttet og brugt i forbindelse med produktionen af det. Men det er ikke kun det tøj, som producenterne og forhandlerne smider ud. 

Det er i høj grad også det, der bliver købt af forbrugerne og som efter kort tid bliver smidt ud. Det skyldes oftest, at det er gået af mode eller vi bare har købt mere tøj, end vi har brug for og så havner det på tøjstativet og bliver til sidst smidt ud ubrugt. Der er altså flere ting, der kategoriseres som tøjspild. 

Hvad kan man gøre for at mindste tøjspild?

Som forhandlere kan man købe mindre ind. Ha’ færre mærker i din butik og vær konsekvent i forhold til, hvad du sælger. Brandet Kiki Gram er selektiv, når det kommer til mærke, der skal forhandles der. Det giver et mindre udvalg, men i stedet et udvalg, der er tilpasset lige præcis målgruppen til butikken. Det behøver altså ikke at betyde et dårligere udvalg – bare fordi det er mindre. 

Som forbrugere kan du tænke mere over, hvad du køber og hvor du køber det henne. Har du brug for den ekstra kjole? Og hvis ja, kan det så betale sig at give lidt ekstra for en god kvalitet, der holder endnu længere tid? Eller kommer den bare ind i skabet og hænge og kommer først ud igen, når det om et års tid er blevet tid til at rydde op igen? Tænk over dine valg, inden du køber. 

Genbrug og bæredygtighed

Flere og flere er begyndt at købe via genbrug. Det er nemlig både billigere og mere bæredygtigt. Oftest er tøjet blevet brugt et minimum af gange og man kan sjældent se, at det har været brugt. Det gør, at vores forbrug bliver mindre og derfor mindre produceret, som blandt andet er en af grundene til, at produktion af tøj kan være hård for omverdenen. Der findes efterhånden en del koncepter i Danmark, der støtter op om genbrug af blandt andet tøj, møbler og andet.